onsdag 28 april 2010

Strejk!

Det är inte mycket som funkar i det här landet känns det som. Bussarna har precis gått ut i en surprise-strejk, 1 timmes förvarning och skall pågå till fredag tror jag. Vilja och jag åkte ovetandes hem 45 minuter innan den började. Ett tåg spårade ut på Centralstationen igår kväll och lyckades riva ner en elstolpe så nu saknar nio av elva tågspår el, ingen vet när det är fixat. Matproducenterna strejkar, inget bröd, kött, korv eller pålägg från de stora producenterna. Matproducenterna har redan strejkat en gång i vår och skall strejka snart igen, vet inte när de börjar och slutar för det påverkar inte våra liv så mycket. Markku bakar frukostbullar och kött finns i frysen eller i Saluhallen. Korv och pålägg är inget vi sysslar med. Okej, Markku bryr sig om pålägget men det finns också i Saluhallen vid behov.
Hamnarbetarna strejkade ett långt tag så att skogsindustrin inte kunde bli av med sina varor och höll på att gå om kull. Väktarna strejkade en dag så affärerna började svettas över snattare. Såg ingen rapport om ökat snatteri efteråt. Ett tåg kraschade in i stationen och ställde till skador för miljontals euro och tågtrafiken rubbades. För att inte tala om när vargavintern slog ut tågtrafiken under lång tid. Ett vattenrör sprang läck vid Centralstationen så Metrostationen där först fick stängas av och sedan i flera månader körde metron förbi stationen utan att stanna.
Jag har säkert glömt nån katastrof, vulkanaskan till exempel, men jag vill bara säga, Gud vad de håller på! Att de orkar.
UPPDATERING: Nu på morgonen läser jag i tidningen att elarbetarna på tågen tänker strejka 5 dagar i maj. De som är beroende av tågen för att komma till jobbet har, efter den här vårvintern, redan hittat alternativa resesätt.

Inga kommentarer: