tisdag 29 september 2009

Ny stadsminister?


Nu är det inte lätt att vara Matti. Regeringen har förföljts av valfinansieringsfuffens under lång tid och igår kväll kom nog spiken i kistan på plats.
I Finland så har vi personval till riksdagen. Det innebär bland annat att en massa kändisar ställer upp för olika partier som röstmagneter. Som om LillBabs skulle vara röstbar för moderaterna ungefär. Många gillar Lillbabs, röstar på henne och så får moderaterna fler röster. En annan effekt är att alla valbara måste ha en egen kampanj så att folk vet att de finns så att kandidaterna kan få många röster och kanske kommer in i riksdagen. En kampanj kostar pengar. Och så klart har det fuskats med finansieringen. Hela härvan började med att det framkom att kandidaterna måste redovisa varifrån pengarna kommer men om de inte redovisar så blir det inget straff. Så ingen redovisar.
Sen har det framkommit olika finansieringssystem, till exempel köp en tavla för 1 € och sälj den till en stiftelse som är vänligt inställd till dig, ja, kanske till och med startats enbart för att finansiera dig, för 700 €. Många tavlor har spikats upp under hösten i stiftelselokaler.
Och nu har Matti skapat ett nytt, alldeles eget problem. Han har fått byggmaterial av en byggfirma gratis till sitt egnahemshus. Byggfirman har sen byggt fina höghus till en stiftelse vari Matii var styrelseordförande.
Politikerna har iallafall klart för sig vems fel det är! Det är huvudstadsmedia som håller på och gräver i saker de inte har med att göra.
Matti håller presskonferens klockan 12.30 idag.

Inga kommentarer: